Παράρτημα Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Αττικής “Μιχαλήνειο”

Οργανόγραμμα Παραρτήματος Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου

Αττικής

Ποιοί Είμαστε

Το Παράρτημα Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου “Μιχαλήνειο”, έχει προκύψει, σύμφωνα με τον νόμο 4025 περί «Ανασυγκρότησης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ 228 Α 02/11/2011, από την συγχώνευση του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά με το Κέντρο Προστασίας Παιδιών – Μιχαλήνειο, τα οποία αποτελούσαν, κατά το παρελθόν και πριν την ανάδειξη τους σε Ν.Π.Δ.Δ., υπηρεσίες του πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.

Από τον Μάρτιο του 2012 στα πλαίσια της Περιφερειακής Συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης μαζί με όλη την Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, της οποίας αποτελεί υπηρεσία (ΦΕΚ 41 01/03/2012).

 Στην σημερινή της μορφή και στα πλαίσια της περαιτέρω βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και αναβάθμισης του ρόλου της, η Διεύθυνση αποκτά βασικό χαρακτήρα στη Διαγνωστική και Θεραπευτική παρέμβαση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, του οποίου αποτελεί Παράρτημα σύμφωνα με τον νόμο 4109 ΦΕΚ 16 Α 23/01/2013 περί «Κατάργησης και Συγχώνευσης Νομικών Προσώπων του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα», και το οποίο με το ΠΔ 77 (ΦΕΚ 130 Α/ 27-06-2023) υπάγεται πλέον στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Με τον νόμο 4997 ΦΕΚ 219 Α / 25-11-2022, άρθρο 60, που τροποποιεί άρθρα του νόμου 3699/2008 περί ειδικής αγωγής, επικαιροποιήθηκε, με ονομαστική μάλιστα αναφορά στο Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Αττικής Μιχαλήνειο, η ισχύς των εκδιδόμενων από αυτό γνωματεύσεων διάγνωσης γενικών και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας, οι οποίες έχουν και μόνιμη ισχύ.

Σκοπός του παραρτήματος

Σκοποί του παραρτήματος μας είναι :

  • Η δωρεάν παροχή ανοικτών υπηρεσιών, σε παιδιά ηλικίας 0-18 ετών από όλη την Ελλάδα, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, για την πρόληψη, διάγνωση, πιστοποίηση δυσχερειών και χορήγηση γνωματεύσεων τα οποία παρουσιάζουν διαταραχές  της σωματικής, νοητικής, γνωστικής ή ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης, αυτιστικού τύπου διαταραχές, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας, δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες ή συνδυασμό όλων των παραπάνω μειονεξιών.
  • Η εξυπηρέτηση ανασφαλίστων και ασφαλισμένων ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου. Η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων γίνεται με στόχο τη κοινωνική φροντίδα και θεραπεία τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Κέντρου.
  • Η παροχή διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης στα παιδιά  καθώς και συμβουλευτικής στην οικογένεια, μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής και κοινωνικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την διασύνδεση αυτών με άλλες υπηρεσίες υποστήριξης της κοινότητας. Αποτελεί κέντρο υποστήριξης της οικογένειας για την κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς και εκπαίδευσης της σε μεθόδους αγωγής του παιδιού της.
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων για παιδιά με αναπηρίες, με στόχο να υποστηριχθεί η παραμονή τους στο οικογενειακό περιβάλλον.
  • Η συνεργασία με φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δήμους ,σχολεία, νοσοκομεία και όποιον άλλον φορέα απαιτείται για τη καλύτερη εξυπηρέτηση του εκάστοτε εξυπηρετούμενου.
  • Η συνεργασία με Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δημόσια ή Ιδιωτικά, για τη δυνατότητα πρακτικής ή εργαστηριακής άσκησης των αντίστοιχων φοιτητών/σπουδαστών στο Κέντρο.
  • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και συμβουλευτικής σε θέματα που αφορούν παιδιά με αναπηρίες, νευροαναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές.
  • Η εξέλιξη και διάδοση αρχών και μεθόδων για την ομαλή σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς και τη προώθηση σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
  • Η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από κείμενα των Διεθνών Οργανισμών αναφορικά με την προστασία των Παιδιών και των ΑμεΑ όπως η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, και η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.
  • Η δυνατότητα υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με ή χωρίς τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Ν.Π.Δ.Δ., με Ν.Π.Ι.Δ., με Ο.Τ.Α. και κοινωνικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προς επίτευξη των σκοπών του,
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων εθελοντισμού για τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειές τους σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου, του Ιδιωτικού και του Εθελοντικού τομέα.
  • Η σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, των μελών του προσωπικού του, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων του, τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων, τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.
  • Η πραγματοποίηση οριζόντιας διασύνδεσης με άλλους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους του Κέντρου, συνεπικουρούμενη ή όχι με Επιστημονικούς Συνεργάτες – Σύμβουλους.
  • Η μελέτη, έρευνα, εισήγηση επί θεμάτων συναφών με τους σκοπούς του, σε φορείς σχετικούς με τη δράση του.
Υπηρεσίες

Διοικητική Υπηρεσία

  1. Διοικητική Υπηρεσία – Γραμματεία, η οποία έχει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης και θεμάτων προσωπικού, την τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση αλληλογραφίας, προμήθεια εξοπλισμού, καθαριότητα κ.λ.π.
  2. Αναπτυξιακή – Ιατροπαιδαγωγική Γραμματεία, υπεύθυνη για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολίτες, παραλαβή αιτημάτων και παράδοση γνωματεύσεων, τήρηση αρχείου εξυπηρετούμενων, ρύθμιση θεραπευτικών συνεδριών, κλείσιμο ραντεβού, κ.λ.π.

Αναπτυξιακή/Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία

Τα μέλη της αποτελούν την Διεπιστημονική ομάδα του Μιχαληνείου συμμετέχοντας σύμφωνα με την ειδικότητα κάθε ενός, στο διαγνωστικό και θεραπευτικό σχεδιασμό και εφαρμογή, για κάθε εξυπηρετούμενο του κέντρου μας. Στο πλαίσιο λειτουργίας,  διενεργούνται τακτικές προκαθορισμένες συναντήσεις όλων των μελών της ομάδας, για την επίτευξη των στόχων της.

Αποτελείται από:

  1. Κοινωνική Υπηρεσία, για υποδοχή των εξυπηρετούμενων, λήψη ιστορικού και δημιουργία αρχείου ατομικών φακέλων, διερεύνηση και παρέμβαση στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση των γονέων σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, καθώς και δικτύωσή τους με φορείς της Κοινότητας.
  2. Ιατρική Υπηρεσία – Αναπτυξιακό Ιατρείο, στο οποίο εκτελούνται διαγνωστικές εκτιμήσεις – αξιολογήσεις και επανεκτιμήσεις παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές επικοινωνίας και λόγου, αυτισμός, διαταραχές κινητικής λειτουργίας και συντονισμού, σύνδρομα, λοιπές μειονεξίες, μαθησιακές δυσκολίες, συμβουλευτική καθοδήγηση και έκδοση και χορήγηση σχετικών γνωματεύσεων, βεβαιώσεων.
  3. Ψυχολογική Υπηρεσία, για διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση ψυχολογικών, ψυχοκινητικών ή ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών, προβλημάτων συμπεριφοράς, μαθησιακών δυσκολιών και ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής καθοδήγησης, παρακολούθησης οικογενειών σε κρίση, χορήγησης σχετικών βεβαιώσεων, γνωματεύσεων.
  4. Λογοθεραπευτική Υπηρεσία, για αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με διαταραχές του λόγου, φωνής, ομιλίας – επικοινωνίας, μάσησης – κατάποσης νευρολογικής, εξελικτικής ή λειτουργικής αιτιολογίας και μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική καθοδήγηση των γονέων.
  5. Εργοθεραπευτική Υπηρεσία, για αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με κινητικές, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλική παράλυση, αναπτυξιακή καθυστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, και συμβουλευτική καθοδήγηση των γονέων.
  6. Φυσικοθεραπευτική Υπηρεσία, για αξιολόγηση και αποκατάσταση κινητικών διαταραχών σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους και συμβουλευτική καθοδήγηση των γονέων.
Πιλοτικά Προγράμματα

 

 

 

 

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

 

                Ημερομηνίες και θεματολογία  ομάδων

 

  1. ΠΕΜΠΤΗ 07/11/2024 : Γονείς με παιδιά που έχουν ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές  (ΔΕΠΥ/ΔΑΦ κ.α.)
  2. ΠΕΜΠΤΗ 28/11/2024 : Η επικοινωνία στην οικογένεια και τα όρια.
  3. ΠΕΜΠΤΗ 19/12/2024 : Το παιχνίδι στην καθημερινότητα «Παίζοντας με το παιδί».

Παρουσίαση από Εργοθεραπεύτρια κα Κοντομήτρου Μαρία

  1. ΠΕΜΠΤΗ 23/01/2025 : Η δύναμη της συνεργασίας μεταξύ γονέων θεραπευτών, εκπαιδευτικών και ενημέρωση από την Υπεύθυνη Προστασίας Ανηλίκων.
  2. ΠΕΜΠΤΗ 13/02/2025 : Θέμα που θα προκύψει σε συνδιαμόρφωση με την ομάδα.

Ώρες διεξαγωγής  09:30-11:00

               Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας
                   Υπεύθυνη Τμήματος:  Μελίστα Παναγιώτα

                   Κοινωνικοί Λειτουργοί:  Γκιβίση Μαρία
                                                            Βαλαμόντε Κλαίρη

Δράσεις

Το Μιχαλήνειο αποτελεί ανοιχτού τύπου υπηρεσία με πρωινή λειτουργία, στο οποίο εξυπηρετούνται παιδιά ηλικία από 0 μέχρι 18 χρονών, σε προκαθορισμένα ραντεβού.

  • Φροντίζει για την ορθολογική εξυπηρέτηση των ατόμων που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών του, με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ομάδας στόχου και συνεργάζεται με εξειδικευμένους φορείς του δημοσίου, ιδιωτικού ή εθελοντικού τομέα για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης για κάθε ομάδα.
  • Αναπτύσσει προγράμματα διάγνωσης, πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης, ειδικής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας από εξειδικευμένους επαγγελματίες.
  • Αναπτύσσει προγράμματα υποστήριξης παιδιού και οικογένειας ή συμβουλευτικής παρέμβασης στις οικογενειακές σχέσεις καθώς και παρεμβάσεις στη κοινότητα για την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση της.
  • Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης και κατάρτισης των μελών του προσωπικού του με στόχο την ενίσχυση των δράσεων του, καθώς και προγράμματα κλινικής και πρακτικής άσκησης φοιτητών αντίστοιχων ειδικοτήτων.
  • Πραγματοποιεί οριζόντια διασύνδεση με τους φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους.
  • Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων του τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και δύναται να λειτουργεί ως πλαίσιο εκπαίδευσης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και σπουδαστών τμημάτων των ΑΕΙ, Τ.Ε.Ι και λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, με περιεχόμενο σπουδών συναφές με τις λειτουργίες του.
  • Συντηρεί, αναβαθμίζει, επεκτείνει, διαμορφώνει και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο και τις δομές του, προς όφελος των σκοπών του.

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν, με προτεραιότητα στους άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει συστηματοποιηθεί και αποτυπωθεί σε πίνακες ήδη από την αρχή της λειτουργίας μας ως Παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσης τέτοιων δομών Αναπτυξιακού και Ιατροπαιδαγωγικού χαρακτήρα, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας ανάλογες υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ευαίσθητους παιδικούς και εφηβικούς πληθυσμούς.

Στον κατωτέρω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά οι δράσεις της υπηρεσίας μας από το 2012, χρονιά ένταξης μας στις δομές του ΚΚΠΠΑ, μέχρι και σήμερα.

συνημμένος πίνακας 2012-2023

Επικοινωνία

Διευθυντής: 213-2046938

Επιστημονική Γραμματεία: 213-2046922 -901 – 928

Γραφείο Προσωπικού: 213-2046939

Λογιστήριο: 213-2046937

Υπεύθ. Θεραπευτικών Προγραμμάτων : 2132046912


Ταχ. Διεύθυνση:  Ακτή Κουντουριώτου 3, Καστέλλα, Τ.Κ. 185 34 

Ηλ. Διεύθυνση: mixalineio@0264.syzefxis.gov.gr